EFN støtter EnhverLeser (eller AnyBrowser)-kampanjen og speiler den norske kampanjesiden. Den norske kampanjesiden er oversatt fra engelsk av Steinar Varsi, i denne utgaven med bidrag fra Thomas Gramstad og med EFNs nettsidedesign. Se også Steinar Varsis side: http://www.anybrowser.org/campaign/anybrowser_norsk.html, samt den engelske originalsiden med en rekke tilhørende dokumenter og lenker: http://www.anybrowser.org/campaign/.

Thomas Gramstad - 12. mars 2002

Note: Dette dokumentet er skrevet av Cari D. Burstein for å uttrykke holdningen bak Best Viewed With Any Browser-kampanjen. Hvis du kom hit fra en side med Best Viewed With Any Browser-gif'en eller tilsvarende tekst, betyr det at forfatteren av den siden er enig i og arbeider for å fremme kampanjens målsetting: å unngå nettleser-spesifikk webdesign. Her kan du lese mer om kampanjen og se om det er noe for deg. Oversetterens note: Oversetteren er ikke jeg-personen i dokumentet nedenfor, men ønsker å delta i kampanjen og står inne for dens mål og holdninger.

"Enhver som klasker en Denne siden sees best med Browser X-gif på en Webside ser ut til å lengte tilbake til de onde gamle dager, før weben kom, da sjansen for å lese et dokument skrevet på en annen type datamaskin, i et annet tekstbehandlingsprogram, eller fra et annet nettverk var så godt som lik null."
  -- Tim Berners-Lee i Technology Review, Juli 1996

Siden du nå har kommet til denne siden er du antagelig nysgjerrig på denne Best Viewed with Any Browser-knappen. Forklaringen er at jeg er grundig lei av den nåværende trenden, hvor man designer sidene sine til ære for enkelte nettlesere. Det er dypt frustrerende å besøke en side og få vite at jeg ikke kan komme inn uten Netscape eller Internet Explorer. Like irriterende er det å besøke en side som lar deg komme inn med en hvilken som helst nettleser, men som så er fylt med tagger som kun fungerer med de mest populære nettleserne, eller unnlater å støtte rene tekst-nettlesere.

Jeg kunne godt tenke meg å snu denne trenden. Jeg vet at jeg ikke kan snu veven helt om alene, men "mange bekker små...", og dette er min stemme for en plattforms- og nettleser-uavhengig World Wide Web. Jeg har laget Best Viewed with Any Browser-knappen for å understreke at jeg forsøker å lage mine sider så de kan sees med alle nettlesere, uten tap av funksjonalitet. Noen sider ser sikkert bedre ut i noen nettlesere enn i andre, men de bør alle kunne leses i en hvilken som helst nettleser. Jeg forsøker mest mulig å bruke mine nettleser-spesifikke tagger på en fornuftig måte og kun hvis jeg har en spesiell, god begrunnelse for å bruke dem. Og i de tilfellene hvor jeg bruker dem, i form av image-maps, frames, Java, osv., har jeg gjort mitt beste for å gi alternative muligheter for de nettleserne som ikke støtter disse. La meg få vite det dersom du finner noe på sidene mine som nettleseren din ikke kan lese (oppgi hvilken nettleser du bruker, og hva som ikke fungerer), og jeg vil gjøre mitt ytterste for å rette det opp og gjøre det lesbart.

Jeg oppfordrer enhver som har lyst til å bli med i kampanjen til å kopiere mine gif'er til bruk på egne sider, eller å bruke en av de utallige grafikk-filene andre deltakere i kampanjen har laget. Hvis du selv har lyst til å lage en grafikk-fil til kampanjen, så gjør endelig det (og la meg få vite om jeg kan stille den til rådighet for andre.)! Jeg er ikke selv grafisk kunstner, og innrømmer at gif'en min ikke ser allverdens ut. Jeg ville sette pris på om du bruker gif'en som link til denne siden så folk kan få vite hva det dreier seg om, eller at du lager din egen side om kampanjen hvis du vil, men hvis ikke er det også helt i orden.

Her er et eksempel på HTML-kode du kan bruke til gif'en, om du vil:

<p><a href="http://www.anybrowser.org/campaign/">
<img src="adressen-til-grafikkfilen/ grafikkfilens-navn"
width="grafikk-bredden-i-pixels" height="grafikk-høyden-i-pixels"
alt="Viewable With Any Browser" border="0" /></a> </p>

Note: Du bør velge en av grafikk-knappene fra Any Browser Graphics-siden og kopiere den til en av dine mapper der du kan lagre grafikken og modifisere koden og grafikkfil-navnet slik at den stemmer med ditt eget oppsett på dine web-sider. Ikke lag direkte link til min server hvis du kan unngå det, for det vil bare øke nedlastningstiden på din side og skape ekstra belastning på min server. Og hvis jeg skulle endre lokaliseringen eller flytte mappene vil jo linken/grafikken din umiddelbart bli borte.


Dersom du helst vil unngå grafikk på siden din, men ønsker å la folk få vite at siden din er designet for å fungere med alle nettlesere, kan du nøye deg med et stykke tekst som sier noe i retning av Best Viewed With Any Browser eller Viewable With Your Favorite Browser eller Kan leses med enhver nettleser (eller hvordan du nå måtte ønske å uttrykke det). Det ville være fint om du linket fra din tekst til denne siden, eller laget din egen slik at de som vil kan få vite mer og dermed kan få muligheten til å begynne å bevisst designe sine egne sider slik at alle kan lese dem. På Any Browser Graphics-siden finner du en rekke bannere og formuleringer å velge mellom, som er laget av andre deltakere i kampanjen.

Det er to gode grunner til å plassere gif'en og/eller teksten på dine sider dersom du designer websider, og slik at den er synlig for alle nettlesere:

  • Å fortelle dine gjester at du gjør en innsats for å gjøre siden din lesbar for alle.
  • Å oppmuntre andre til å gjøre det samme på deres egne sider.

Jeg har laget nettstedet Accessible Site Design Guide som tar for seg temaer om nettside-brukervennlighet og om hvordan du kan gjøre sidene så brukervennlige som mulig. Se også nettstedene listet opp nederst på mitt nettsted for ytterligere informasjon.

Kommer du til nett-steder som ikke er brukervennlige og ønsker å oppmuntre eierne av disse til å gjøre dem mer brukervennlige for alle nettlesere kan det være en god ide å gi dem beskjed om dette. På mitt nettsted finnes det eksempler på noen ferdige brev-maler vi har laget til dette bruk.

Jeg håper du også vil delta i kampanjen mot nettleser-spesifikk webdesign og for valgfrihet for alle nettbrukere!

Ta gjerne kontakt med meg om du skulle ha noen spørsmål, kommentarer eller forslag.

Cari D. Burstein
Oversatt av Steinar D. Varsi, steinar@varsi.net