AnyBrowser.org

Kampanje
Content Enhanced - Use Any Browser Open Content Web Interoperability Pledge

Sist oppdatert: 21. mai 2001

Andre oversettelser av denne siden:


Notat: Denne side er skrevet av Cari D. Burstein for å uttrykke holdningen bak "Best Viewed with Any Browser"-kampanjen. Hvis du kom hit fra en side med "Best Viewed with Any Browser"-gif'en eller tilsvarende tekst, betyr det at forfatteren av den siden er enig i, og arbeider for å fremme kampanjens mål: å unngå nettleser-spesifikk webdesign. Videre kan du her lese mer om kampanjen, og se om det er noe for deg.
Oversetterens notat: Oversetteren er ikke vedkommende som i dette dokumentet kalles for "jeg", men ønsker allikevel å delta i denne kampanjen og stå for dens holdninger.

"Enhver som klasker en 'Denne side sees best med Browser X'-gif på en Webside ser ut til å lengte tilbake til de onde gamle dager, før Web'en, hvor sjansen for å lese et dokument skrevet på en annen type datamaskin, et annet tekstbehandlingsprogram, eller et annet nettverk var så godt som lik null."

-Tim Berners-Lee i Technology Review, Juli 1996

Siden du nå er kommet til denne siden, er du sikkert nysgjerrig med hensyn til denne "Best Viewed with Any Browser" -knappen. Forklaringen er som følger: Jeg er luta lei av den nåværende trenden, hvor man designer sidene sine til ære for enkelte nettlesere. Det er dypt frustrerende å besøke en side og få vite, at jeg ikke kan komme inn uten Netscape eller Internet Explorer. Like irriterende er det å besøke en side som lar deg komme inn med en hvilken som helst nettleser, men som så er fylt med tagger som kun fungerer på de mest populære nettlesere, eller unnlater å supportere rene tekst-nettlesere.

Jeg kunne godt tenke meg å snu denne trenden. Jeg vet at jeg ikke alene kan snu Web'en helt om, men "mange bekker små...", og dette er min stemme for et plattforms- og nettleser-uavhengig World Wide Web. Jeg har laget "Best Viewed with Any Browser"-knappen for å understreke at jeg forsøker å fremstille mine sider så de kan sees med alle nettlesere, uten tap av funksjonalitet. Noen sider ser sikkert bedre ut i visse nettlesere enn i andre, men de burde alle kunne leses i en hvilken som helst nettleser. Jeg forsøker mest mulig kun å bruke mine nettleser-spesifikke tagger på en fornuftig måte hvis jeg har en god begrunnelse for å bruke dem, og i de tilfellene hvor jeg bruker dem, i form av image-maps, frames, Java, osv., har jeg gjort mitt beste for å gi alternative muligheter for de nettlesere som ikke støtter disse. La meg få vite hvis du finner noe på sidene mine som nettleseren din ikke kan lese (spesifiser hvilken nettleser du bruker, og hva som ikke fungerer) og jeg vil gjøre mitt beste for å rette det opp igjen.

Jeg oppfordrer enhver som har lyst til å bli med i kampanjen, til å kopiere mine gif'er til bruk på egne sider, eller å bruke en av de utallige grafikk-filene andre deltagere i kampanjen har laget. Hvis du selv har lyst til å lage en grafikk-fil til kampanjen, så gjør endelig det (og la meg få vite om jeg kan stille den til rådighet for andre.)! Jeg er ikke selv grafisk kunstner, og innrømmer at gif'en min ikke ser ut av allverden. Jeg ville sette pris på om du bruker gif'en som link til denne siden så folk kan få vite hva det dreier seg om, eller at du lager din egen side om kampanjen hvis du vil, men hvis ikke er det også helt iorden.

Her er et eksempel på HTML-kode til bruk med gif'en, hvis du har lyst til det:

<P ALIGN="CENTER"><A HREF="http://www.anybrowser.org/campaign/"><IMG SRC="adressen-til-grafikkfilen/garfikkfilens-navn" WIDTH="grafikk-bredden-i-pixels" HEIGHT="grafikk-høyden-i-pixels" ALT="Viewable With Any Browser" BORDER="0"></A></P>

Notat: Du bør velge en av grafikk-knappene fra Any Browser Graphics siden og kopiere den til mappen din hvor du lagrer grafikken og modifisere koden og grafikkfil-navnet slik at den stemmer med ditt eget oppsett på web-sidene dine. Ikke lag direkte link til min server hvis du kan unngå det, for det vil bare hemme nedlastningstiden på din side og skape ekstra belastning på min server. Skulle jeg endre lokaliseringen eller flytte mappene vil linken/grafikken din umiddelbart bli borte.

Hvis du helst vil unngå grafikk på siden din , men gjerne vil la folk vite at siden din er designet for å fungere på alle nettlesere, kan du nøye deg med et stykke tekst som sier noe i retning av "Best Viewed med Any Browser" eller "Viewable with Your Favorite Browser" (eller hva du ellers måtte ha lyst til å si på norsk eller utenlandsk). Det ville være flott om du linket fra teksten til denne siden, eller laget din egen, så folk som hadde lyst, kunne få vite mer, og eventuelt begynne å designe sine egne sider slik at alle kan lese dem.

Det er to gode grunner til å plassere gif'en og/eller teksten på siden din hvis du designer Websider, og den er synlig for alle nettlesere:

  1. Å fortelle dine gjester at du gjør en innsats for å gjøre siden din lesbar for alle.
  2. Og oppmuntre andre til å gjøre det samme med deres egne sider.

Jeg har laget nettstedet Accessible Site Design Guide som tar for seg temaer om Webside-brukervennlighet og om hvordan du kan gjøre sidene så brukervennlige som mulig. Se også stedene listet opp under her for tilleggsinformasjon.

Kommer du til nett-steder som ikke er brukervennlige og ønsker å oppmuntre eierne av disse til å gjøre dem mer brukervennlige for alle nettlesere, kan det være en god ide å gi dem beskjed om dette. På dette nettstedet finnes det eksempler på noen ferdige brev-maler vi har laget til dette bruk.

Jeg håper du vil melde deg på i kampanjen mot nettleser-spesifikk webdesign.

Ta gjerne kontakt om du skulle ha noen spørsmål, kommentarer eller forslag.

Oversatt av Steinar D. Varsi - steinar@varsi.net

Gå til: Innholdet | De Ti Bud om HTML