Best Viewed With Any Browser ("Βλέπεται κατά προτίμηση με οποιοδήποτε browser") - Εκστρατεία για ένα WWW σύμβατο με κάθε browser

Τελευταία τροποποίηση 14/12/97

Σημείωση: Αυτή η σελίδα γράφτηκε από τον Cari D. Burstein θέλοντας να εκφράσει την ιδέα πίσω από την καμπάνια του "Best Viewed With Any Browser". Αν σε παρέπεμψε εδώ μια άλλη σελίδα με το γραφικό σύμβολο του "Best Viewed With Any Browser" σημαίνει ότι ο δημιουργός της συμφωνεί με την καμπάνια και συμμετέχει στην προσπάθεια αποθάρρυνσης της σχεδίασης αντικειμένων στο web βασισμένου σε συγκεκριμένα browsers. Διάβασε παρακάτω για να δεις για τι πρόκειται και αν θέλεις να συμμετάσχεις.
S.t.M.: H ellhnikh ekdosh autou tou keimenou einai grammenh mono se "kanonika" ellhnika. Af'enos einai thema sebasmou sth glwssa kai af'eterou den diatithemai na grapsw dyo metafraseis gia to auto keimeno. Isws argotera.

"Όποιος κολλάει μια ετικέτα τύπου 'this page is best viewed with Browser X' σε μια σελίδα του Web μοιάζει να νοσταλγεί τις παλιές κακές μέρες, πριν το Web, όταν είχες πολυ λίγες πιθανότητες να διαβάσεις ένα κείμενο γραμμένο σ'έναν άλλον υπολογιστή, έναν άλλον επεξεργαστή κειμένου ή ένα άλλο δίκτυο."
  -- Tim Berners-Lee στο Technology Review, Ιούλιος 1996

Αν ήλθες σ'αυτήν την σελίδα, μάλλον θα είσαι περίεργος για το κουμπί με το "Best Viewed With Any Browser" που έχει. Ορίστε η εξήγησή μου. Είμαι πολύ δυσαρεστημένος με την τάση που επικρατεί να σχεδιάζονται σελίδες του web για συγκεκριμένα browser προγράμματα αγνοώντας τα υπόλοιπα. Είναι φοβερά ενοχλητικό να επισκέπτομαι μια σελίδα του web και να ανακαλύπτω ότι απορρίπτομαι μέχρι να επιστρέψω με Netscape ή Internet Explorer. Επίσης, ενοχλητικό είναι να επισκέπτομαι sites που σ'αφήνουν να μπεις με οποιοδήποτε πρόγραμμα αλλά περιέχουν μεγάλο αριθμό tags που υποστηρίζονται μόνο από μερικά δημοφιλή browsers ή δεν υποστηρίζουν καθόλου τα text browsers.

Θα ήθελα να αναστρέψω αυτήν την τάση. Γνωρίζω ότι δεν μπορώ ν'αλλάξω το WWW μόνος μου αλλά και το πιο μικρό κομμάτι μετρά, και αυτή είναι η δική μου ψήφος για ένα web ανεξάρτητο από πλατφόρμες και όχι προσαρμοσμένο σε όρισμενα browsers. Έτσι εμφανίζω το "Best Viewed With Any Browser" για να τονίσω πως προσπαθώ να σχεδιάσω τα web sites μου ώστε να είναι εμφανίσιμα με κάθε πρόγραμμα, και πλήρως λειτουργικά. Κάποιες σελίδες θα φαίνονται καλύτερες με ορισμένα browsers απ'ότι με άλλα αλλά θα πρέπει να είναι αναγνώσιμα από το καθένα. Προσπαθώ να χρησιμοποιώ tags από συγκεκριμένα browsers στις κατάλληλες περιπτώσεις και μόνον εφ'όσον υπάρχει κάτι που να δικαιολογεί τη χρήση τους, και στις περιπτώσεις οπου χρησιμοποίησα κάποιον προγραμματισμό χρήσιμο σε λίγα προγράμματα, όπως τα image maps, frames ή Java, έχω προσπαθήσει να προσφέρω εναλλακτικές λύσεις για browsers που δεν τα υποστηρίζουν. Ειδοποίησέ με παρακαλώ εάν κάτι στις δικές μου σελίδες δεν δουλεύει με το δικό σου browser (πες συγκεκριμένα ποιο πρόγραμμα χρησιμοποιείς και τι δεν δούλεψε) και θα προσπαθήσω να το διορθώσω.

Προσκαλώ όποιον θέλει να συμμετάσχει σ'αυττήν την προσπάθεια να προχωρήσει και ν'αντιγράψει το γραφικό που έφτιαξα από το site μου και να το χρησιμοποιήσει σε δική του σελίδα ή να χρησιμοποίσει κάποιο απο τα μερικά γραφικά φτιαγμένα από άλλους συμμετέχοντες στην καμπάνια. Αν έχεις την διάθεση να φτιάξεις άλλα γραφικά για την καμπάνια, σε παρακαλώ, κάνε το! (και πες μου αν μπορώ να τα διαθέσω σε άλλους για χρήση). Δεν είμαι καλλιτέχνης στα γραφικά και ξέρω πως αυτό που έφτιαξα δεν είναι και πολύ φοβερό. Θα το προτιμούσα αν του έβαζες και link σ'αυτήν εδώ τη σελίδα για να ξέρουν όλοι για τί πρόκειται, ή να φτιάξεις μια δική σου σχετική αλλά, αν δε θέλεις, από μένα κανένα πρόβλημα.

Εδώ είναι ένα δείγμα HTML που μπορείς να χρησιμοποιήσεις με το γραφικό αν θέλεις. (Για την ελληνική έκδοση αντικατέστησε το "http://www.anybrowser.org/campaign/anybrowser.html" με το "http://w4u.eexi.gr/~shadow/anybrowser_gr.html")

<p><a href="http://www.anybrowser.org/campaign/"> <img src="path-to-graphic/graphicname" width="graphic-width-in-pixels" height="graphic-height-in-pixels" alt="Best Viewed With Any Browser" /></a></p>

Αν προτιμάς να μην έχεις κάποιο γραφικό στις σελίδες σου αλλά και πάλι θέλεις να ξέρει ο κόσμος ότι έχει σχεδιαστεί για οποιοδήποτε browser, ίσως να θελήσεις απλά να προσθέσεις κάπου ενα link σε κείμενο που να λέει κάτι σαν "Best Viewed With Any Browser" ή "Viewable With Your Favorite Browser" (ή οτιδήποτε άλλο θέλεις να πείς, ίσως και στα ελληνικά). Θα ήταν ωραία αν συνέδεες το κείμενο μ'αυτήν εδώ τη σελίδα ή αν δημιουργούσες μια δική σου περιγράφοντας αυτήν εδώ την εκστρατεία ώστε να μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να μάθει γι'αυτήν να βρει περισσότερες πληροφορίες και ίσως να σχεδιάσει τις δικές του σελίδες έτσι ώστε να μπορεί να τις βλεπει ο καθένας.

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για να βάλεις το γραφικό και/ή το κείμενο στις σελίδες σου αν τις σχεδιάζεις συμβατές με κάθε browser:

  • Για να πεις στούς επισκέπτες σου ότι καταβάλλεις προσπάθεια ώστε οι σελίδες σου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον καθένα.
  • Για να ενθαρρύνεις άλλους να σχεδιάσουν τις σελίδες τους έτσι ώστε να είναι εμφανίσιμα με κάθε τύπο browser.

Έχουν υπάρξει προτάσεις να φτιάξω μια λίστα με οδηγίες για ν'ακολουθούν όσοι βάζουν το σύμβολο στις σελίδες τους. Δεν θέλω να το κάνω αυτό διότι ξέρω πως κάθε περίπτωση είναι μοναδική και αυτό που είναι ακατάλληλο για τη μία σελίδα είναι απαραίτητο για μιαν άλλη. Θα προτείνω όμως τα ακόλουθα:

  • Βεβαιώσου ότι όλα τα γραφικά και τα image maps στις σελίδες σου έχουν και ένα ALT tag για χρήση από όσους χρησιμοποιούν browser χωρίς γραφικά. Βεβαιώσου απόλυτα πως ότι χρειάζεται ο επισκέπτης για να βρίσκει το δρόμο του μέσα στις σελίδες σου είναι αναγνώσιμο με κάθε browser.
  • Προσπάθησε να χρησιμοποιείς οδηγίες χαρακτηριστικές συγκεκριμένων προγραμμάτων μόνο εκεί που αρμόζει- και προσπάθησε να προσφέρεις εναλλακτική λύση για αυτά που δεν υποστηρίζουν αυτές τις οδηγίες (π.χ. αν χρησιμοποιείς frames, κοίταζε να προοσθέτουν όντως αξία στη σελίδα και όχι απλά να την κάνουν λίγο πιο εντυπωσιακή οπτικά και φρόντισε να δίνεται και μια επιλογή noframes για όσους έχουν browsers που δεν τα χειρίζονται.)
  • Μην παραφορτώνεις τις σελίδες σου με γραφικά- αν τα χρειάζεσαι για να βελτιώσεις την εμφάνιση κάποιον σελίδων ή αν είναι βασικό μέρος του περιεχομένου, τότε καλώς, αλλά βάζε το μέγεθος της εικόνας στα ανάλογα tags για να μην επιβραδύνεται το φόρτωμα και προοσπάθησε τα γραφικά που χρησιμοποιείς να είναι όσο το δυνατό μικρότερα (το Bandwidth Conservation Society έχει χρήσιμες πληροφορίες γι'αυτό). [Σ.τ.Μ. Ειδικά στην Ελλάδα που όσο νά'ναι έχει χαμηλών δυνατοτήτων συνδέσεις, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.]
  • Προσπάθησε όσο το δυνατό να γράφεις σε σωστό HTML. Κοίταξε το Kinder, Gentler Validator για να ελέγχεις την ποιότητα του HTML σου. Ξέρω πως είναι δύσκολο να παρακολουθείς τι είναι και τι δεν είναι σωστό HTML με όλα αυτά τα tags που ανήκουν κάπου συγκεκριμένα αλλά προσπάθησε, και αν σου υποδείξει κάποιος λάθη στο HTML σου, προσπάθησε να τα διορθώσεις.
  • Προσπάθησε να μην κάνεις χρήση κόλπων όπως τα tables για να φτιάξεις τη διάταξη των στοιχείων μιας σελίδας "ακριβώς". Συνήθως φαίνεται απαίσιο με κάθε άλλο browser- ειδικά όσα δεν υποστηρίζουν τα tables. Αντί να σχεδιάζεις τη σελίδα σου για κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα και να προσθέτεις μετά υποστήριξη για άλλα, καλύτερο είναι να τη σχεδιάζεις δίνοντας σημασία πρώτα στο περιεχόμενο και μετά να ασχολείσαι με την διάταξή του.

Αυτά είναι απλά μερικές συμβουλές για το πως μπορεί να γίνουν οι σελίδες σου πιο φιλικές για άλλους. Ελπίζω να συμμετάσχεις στην προσπάθεια αποθάρρυνσης του σχεδιασμού στο web με κριτήριο συγκεκριμένα browsers.

Πες μου αν έχεις ερωτήσεις, σχόλια ή προτάσεις στη διεύθυνση campaign AT anybrowser DOT org. (στα Αγγλικά βέβαια)