Toimii millä tahansa selaimella - Kampanja selainriippumattoman WWW-verkon puolesta

Viimeksi päivitetty 2. elokuuta 1999

Huom: Tämän sivun on kirjoittanut Cari D. Burstein tuodakseen julki "Toimii kaikilla selaimilla" -kampanjan ytimen. Jos löysit tämän sivun "Viewable With Any Browser" -logon tai tekstin avulla, se tarkoittaa, että kyseisen linkin haltija yhtyy kampanjan tarkoitusperiin pyrkien tekemään vain selainriippumattomia sivuja. Lue tästä, mistä oikein on kyse nähdäksesi, haluaisitko olla mukana.

"Jokainen, joka sijoittaa sivulleen 'Tämä sivu näkyy parhaiten X-selaimella' -tekstin tai kuvakkeen, ilmeisesti haluaa palata vanhoihin huonoihin, WWW-verkkoa edeltäneisiin aikoihin, jolloin toisenmerkkisellä tietokoneella tai eri tekstinkäsittelyohjelmalla laadittujen tekstien lukeminen oli todella hankalaa."
  -- Tim Berners-Lee, Technology Review, heinäkuu 1996

Löydettyäsi tämän sivun olet luultavasti kiinnostunut "Toimii kaikilla selaimilla" -logosta. Tässä selostukseni. Olen erittäin tyytymätön viimeaikaiseen suuntaukseen suunnitella verkkosivut toimimaan oikein vain tietyn merkkisellä selaimella. On äärimmäisen turhauttavaa vierailla sivustossa, joka ilmoittaa näyttävänsä sisältönsä vain, jos palaisin sinne käyttäen Netscape- tai Internet Explorer -ohjelmaa. Yhtä ärsyttävää on selata sivuja, jotka toimivat vain osittain, mutta käyttävät ainoastaan tiettyjen suosituimpien selaimien tukemia HTML-tageja jättäen tekstiselaimet vaille tukea.

Haluaisin muuttaa tämän suuntauksen päinvastaiseksi. Tiedän, että en voi yksin muuttaa internetiä, mutta jokainen vähäinenkin muutos oikeaan suuntaan on avuksi. Tämä on minun kannanottoni laite- ja ohjelmistoriippumattoman WWW-verkon puolesta. Olen laittanut sivulleni "Toimii kaikilla selaimilla" -logon kertoakseni, että yritän tehdä sivuni kaikille katseluohjelmille käyttökelpoisiksi. Ne saattavat näyttää erimerkkisillä selaimilla hieman erilaisilta, mutta ovat luettavissa kaikilla. Yritän käyttää vain selainriippumatonta koodia. Selainriippuvaisia tageja kuten kuvakarttoja (image maps), kehyksiä (frames) ja Javaa en käytä ilman erityistä syytä, ja silloinkin teen parhaani sisällyttääkseni mukaan vaihtoehdon näitä piirteitä tukemattomille selaimille. Lähetä minulle sähköpostia, jos löydät sivuiltani jotakin, mikä ei toimi selaimessasi (kerro käyttämäsi ohjelman nimi sekä versionumero ja mikä ei toiminut), niin koetan korjata sen.

Kutsun jokaisen, joka on valmis näkemään hieman vaivaa selainystävällisten sivujen tekemiseksi osallistumaan kampanjaan ja vapaasti kopioimaan sivuilleen kuvia Any Browser Graphics -sivuilta. Jos haluat itse luoda lisää kampanja-aiheista grafiikkaa, tee ihmeessä (ja ilmoita minulle, jos saisin laittaa kuviasi tarjolle muidenkin käyttöön)! Suosittelen linkittämään grafiikan tälle sivulle tai perustamaan oman kampanjasivun, mutta ellet halua toimia näin, niin sekin sopii.

Tässä on HTML-koodin pätkä, jota voit halutessasi käyttää (ja muunnella):

<p><a href="http://www.anybrowser.org/campaign/"> <img src="path-to-graphic/graphicname" width="graphic-width-in-pixels" height="graphic-height-in-pixels" alt="Viewable With Any Browser" /></a></p>

Huom: Sinun pitäisi valita jokin logoAny Browser Graphics -kampanjasivulta ja kopioida se web-hakemistoosi sekä muokata yllä oleva koodi vastaamaan käyttämääsi hakemistoa ja valitsemasi kuvan nimeä. Jos suinkin mahdollista älä linkitä kuvaa minun palvelimeltani, koska se hidastaisi omankin sivusi latautumista käyttäjän koneelle, kuormittaisi turhaan serveriäni ja linkki lakkaisi toimimasta, jos joudun siirtämään tiedostoja muualle.

Ellet halua näyttää kampanjalogoa sivullasi, mutta haluat ihmisten tietävän, että saittisi on suunniteltu toimimaan millä tahansa selaimella, voinet ainakin lisätä sivullesi tekstilinkin, jossa lukee "Katseltavissa millä tahansa selaimella" tai "Toimii Sinun suosikkiselaimellasi" (tai mitä tahansa, mistä tarkoituksesi käy selville). Olisi mukavaa jos tästä tekstistä johtaisi linkki tälle sivulle tai omalle sivullesi, jolla kerrot kampanjasta niin, että lukijasi halutessaan löytävät helposti lisätietoja ja alkavat tehdä omista sivuistaan yhteensopivampia. Voit käydä Any Browser Graphics -sivulla etsimässä muiden kampanjaan osallistuneiden käyttämiä teemoja ja kuvia.

On kaksi hyvää syytä laittaa näkyville kampanjasta kertovaa grafiikkaa tai tekstiä, jos laadit sivusi kaikille selaimille yhteensopiviksi:

  • Vierailijat saavat tietää Sinun näkevän vaivaa tehdäksesi sivut käyttökelpoisiksi kaikille.
  • Rohkaiset esimerkilläsi muitakin HTML-koodaajia tekemään sivunsa yhteensopiviksi.

Laatimillani Accessible Site Design Guide -sivuilla (englanniksi; suom. huom.), on ohjeita kaikille selaimille sopivien sivujen valmistamiseksi. Tämä ei ole HTML-koodausopas, mutta se auttaa kiinnittämään huomiota ongelmakohtiin ja neuvoo tapoja niiden välttämiseen. Seuraavasta linkkilistasta löytyy myös hyviä ohjeita.

Löytäessäsi vain tietyn merkkiselle selaimelle suunniteltuja sivuja kerro niiden ylläpitäjälle tästä kampanjasta. Tarkoitusta varten olen laatinut esimerkkikirjeitä (englanniksi) vapaasti käytettäväksi.

Liity joukkoon vastustamaan vain tietylle selaimelle suunniteltuja sivuja ja turvaamaan valinnan vapautta verkossa!

Kirjoita (englanniksi), jos Sinulla on kysymyksiä, kommentteja tai ehdotuksia osoitteeseen campaign AT anybrowser DOT org.

TTietotila Oy:n pääsivulle