Kampány a böngészõ-semleges honlapokért

Fordította: Gyulai Mihály - http://misibacsi.fw.hu/

Az oldal utolsó módosítása: 2002-09-08

Megjegyzés: Az oldal eredetijét Cari D. Burstein hozta létre azzal a céllal, hogy kifejezze a "Viewable With Any Browser" kampány mögött lévõ érzéseket. Ha egy olyan honlapról jöttél ide, ahol szerepelt "Viewable With Any Browser" grafika vagy szöveg, az azt jelenti, hogy az oldal készítõje egyetért a kampánnyal, és részt vesz abban a tevékenységben, ami a böngészõ-specifikus honlap tervezés ellen van. Olvass tovább, hogy fogalmad legyen a dologról, és hogy eldönthesd, résztveszel-e benne. (az oldalakat folyamatosan fordítom; a magyar változat utáni részek angolul vannak).

"Azok, akik a honlapjukon az arcodba vágják azt a feliratot, hogy 'this page is best viewed with Browser x' ['Ez az oldal az x böngészõvel nézve a legjobb'], úgy látszik, azokra a régi rossz napokra vágyódnak - a web elõtti idõkbõl - amikor kevés esélyed volt rá, hogy elolvass egy olyan dokumentumot, amit más típusú számítógépen írtak, más szövegszerkesztõvel, vagy más hálózaton."
  -- Tim Berners-Lee 'Technology Review' magazin, 1996. július

Ha megtaláltad ezt az oldalt, valószínûleg kíváncsi vagy arra, hogy mi van a "Viewable With Any Browser" mögött. Itt következik a magyarázat. Nagyon elégedetlen vagyok azzal a tendenciával, hogy egyes web oldalakat csak meghatározott web-böngészõk számára hoznak létre, és közben elhanyagolják azokat az embereket, akik más fajta böngészõt használnak. Különösen idegesít, ha olyan oldalt látogatok meg, ahol egyenesen visszautasítanak, hacsak nem használok Netscape-et, vagy Internet Explorer-t. Szintén zavaró, ha a weboldal beenged ugyan, de olyan kódot használ, amit csak néhány népszerû böngészõ ismer, és nincs támogatás a szöveges böngészõk számára.

Szeretném megfordítani ezt a tendenciát. Tudom, hogy egymagam nem vagyok képes megváltoztatni az egész Internetet, de azt hiszem, minden kis lépés számít, és ez itt az én szavazatom egy platform-független, minden böngészõ számára elérhetõ web mellett. Ezért raktam ki a "Viewable With Any Browser" gombot. Ezzel hangsúlyozom, hogy megpróbálom a honlapomat minden böngészõprogram számára olvashatóvá tenni. Egyes oldalak esetleg jobban nézhetnek ki bizonyos böngészõprogramok használatával, de mindegyik programmal olvashatók lesznek. Megpróbáltam a speciális (csak bizonyos böngészõprogramok meghatározott verziói számára érthetõ) HTML kódokat mellõzni, illetve olyan módon használni, hogy mellette legyen alternatíva a többi böngészõprogram számára is. Kérem, ha valakinek problémája lenne bármelyik web oldalammal, tudassa velem (írd le pontosan, milyen programot használsz, és mi okozza a problémát), és én megpróbálom orvosolni a bajt.

Arra buzdítok mindenkit, akinek rokonszenves a fenti eszmefuttatás, hogy szedjen le valami neki tetszõt a grafikák közül, amiket a közremûködõk a rendelkezésemre bocsátottak (az Any Browser Graphics & Slogans oldalon vannak a rajzok). Ha úgy érzed, hogy szivesen készítenél jobb rajzokat, csak rajta! (tudasd velem, ha másokkal is szeretnéd megosztani ezeket a rajzaidat). Ha felhasználod valamelyik itt szereplõ grafikát, szeretném, ha a link erre az oldalra mutatna, hogy az emberek megtudhassák, mirõl van szó. Annak is örülök, ha a saját oldaladon ismerteted ezt a kampányt. Persze ha mindezt nem akarod, részemrõl az is érthetõ.

Itt következik egy HTML részlet, amit (a szükséges módosításokkal) fel tudsz használni:

<p><a href="http://www.anybrowser.org/campaign/"> <img src="utvonal/grafika_neve" width="grafika_szelesseg_pixelben" height="grafika_magassag_pixelben" alt="Viewable With Any Browser" /></a></p>

Megjegyzés: Válassz a rajzok közül, amiket ezen az oldalon találsz: Any Browser Graphics, másold be a weboldaladnak abba a könyvtárába, ahol a grafikákat tárolod (ha van ilyened), és ne felejtsd el módosítani a grafikát tartalmazó könyvtár nevét, valamint magáét a rajz nevét. Ne linkeld be közvetlenül az eredeti oldalon található grafikát, három okból: egyrészt ez lelassítaná az oldalad betöltõdését, megnövelné a terhelést az én oldalamon, és abban az esetben, ha megváltoztatnám az oldal vagy a rajz nevét, a linken nem jelenne meg a kiválasztott grafika.

Ha nem akarsz ilyen rajzot, grafikát rakni a honlapodra, de szeretnéd tudatni a látogatóiddal, hogy a honlapod létrehozásakor figyeltél a böngészõ-semleges mûködésre, akkor csinálj egy szöveges linket, ami kifejezi ezt a törekvésedet (például "Viewable With Your Favorite Browser" vagy "Best Viewed With Any Browser", és természetesen valami hasonlót lehet írni magyarul is). Jó ötlet belinkelni az ilyen szöveget vagy az eredeti (angol nyelvû) oldalra, vagy ide erre az oldalra, hogy az, aki több információt akar a témáról, itt meg tudja tenni. Esetleg meglátogathatod az Any Browser Graphics oldalt, ahol a kampányban résztvevõk által beküldött egyéb szövegjavaslatokat is olvashatsz.

Két fõ oka van, amiért érdemes a honlapodon feltüntetni az itt található rajzok vagy szövegek közül valamelyiket:

  • Tudatod a látogatóiddal, hogy mindenki számára olvashatóvá kívántad tenni a honlapodat.
  • Másokat is arra bátorítasz, hogy mindenki számára használható honlapot hozzanak létre.

Készítettem egy tervezési segédletet, ami abban nyújt segítséget, hogyan lehet a weboldalakat a lehetõségek szerint mindenki számára hozzáférhetõvé tenni: Tervezési segédlet. Ez a segédlet nem HTML útmutató, csak azokra a problémás kérdésekre hívja fel a figyelmet, amik a weboldalak hozzáférésében általában gondot okoznak, és tanácsokkal szolgál a megoldásukra.

Ha olyan honlappal találkozol, amihez nem tudsz hozzáférni, de szeretnéd, ha ez nem így lenne, jó ötlet egy üzenetet küldeni az oldal készítõjének. Itt található néhány (egyelõre angol nyelvû) mintalevél: Example Letters

Remélem egyetértesz abban a törekvésben, hogy a lehetõségek szerint vissza kell szorítani a böngészõ-specifikus web-tervezést, és lehetõvé kell tenni mindenki számára a web-böngészõ választás szabadságát.

Tudasd Cari D. Burstein-nel (angolul) ha bármilyen kérdésed, megjegyzésed vagy javaslatod van a fentiekkel kapcsolatban.

> Következõ rész (Tervezési segédlet)