Viewable With Any Browser - Kampagnen for et Browseruafhængigt WWW

Sidst ændret 09/03-1998

Alternate language translations available

Note: Denne side er skrevet af Cari D. Burstein for at udtrykke holdningen bag "Best Viewed With Any Browser"-kampagnen. Hvis du er blevet sendt hertil fra en side med "Best Viewed With Any Browser" gif'en eller tilsvarende tekst, betyder det at forfatteren til den side er enig i, og arbejder for at fremme kampagnens mål: at undgå browserspecifikt web design. Herunder kan du læse mere om kampagnen, og se om det er noget for dig.

"Enhver der klasker en 'Denne side ses bedst med Browser X'-gif på en Webside ser ud til at længes tilbage til de onde gamle dage, før Web'et, hvor chancen for at læse et dokument skrevet på en anden type computer, et andet tekstbehandlingsprogram, eller et andet netværk var så godt som lig nul."
  -- Tim Berners-Lee, Technology Review, Juli 1996

Hvis du er kommet til denne side, er du sikkert nysgerrig med hensyn til "Best Viewed With Any Browser"-knappen. Forklaringen er som følger. Jeg er meget ked af den nuværende trend, med at designe sine sider til ære for enkelte browsere. Det er dybt frustrerende at besøge en side og få at vide, at jeg ikke kan komme ind uden Netscape eller Internet Explorer. Ligeså irriterende er det at besøge en side der lukker en ind med en hvilken som helst browser, men som så er fyldt med tags der kun fungerer på de mest populære browsere, eller undlader at supportere rene tekstbrowsere.

Jeg kunne godt tænke mig at vende denne trend. Jeg ved at jeg ikke alene kan lave Web'et om, men "mange bække små...", og dette er min stemme for et platforms- og browser-uafhængigt World Wide Web. Jeg har lavet "Best Viewed With Any Browser"-knappen for at understrege at jeg forsøger at fremstille mine sider så de kan viewes med alle browsere, uden tab af funktionalitet. Nogle sider ser sikkert bedre ud i visse browsere end i andre, men de burde alle kunne læses i en hvilken som helst browser. Jeg forsøger mest muligt kun at bruge mine browser-specifikke tags på en fornuftig måde, hvis der er en god begrundelse for at bruge dem, og i de tilfælde hvor jeg bruger dem, i form af image maps, frames, Java, osv., har jeg gjort mit bedste for at give alternative muligheder for de browsere der ikke understøtter disse. Lad mig det vide, hvis du finder noget på mine sider, din browser ikke kan læse (specificer hvilken browser du bruger, og hvad der ikke fungerede) og jeg vil gøre mit bedste for at rette op på det.

Jeg opfordrer enhver, der har lyst til at gå med i kampen, til at kopiere min gif til brug på egne sider, eller at bruge en af de utallige grafikfiler, andre deltagere i kampagnen har fremstillet. Hvis du selv har lyst til at fremstille en grafikfil til kampagnen, så gør endelig det! (og lad mig vide om jeg kan stille den til rådighed for andre.) Jeg er ikke selv grafisk kunstner, og erkender, at min gif ikke ser ud af alverden. Jeg vil sætte pris på at du bruger gif'en som link til denne side, så folk kan få at vide hvad det drejer sig om, eller laver din egen side om kampagnen hvis du vil, men hvis ikke er det også helt cool.

Her er et eksempel på HTML-kode til brug med gif'en, hvis du har lyst til det:

<p><a href="http://www.anybrowser.org/campaign/">
<img src="path-to-graphic/graphicname" width="graphic-width-in-pixels"
height="graphic-height-in-pixels" alt="Best viewed with any browser" /></a></p>

Hvis du helst vil undgå grafik på din side, men gerne vil lade folk vide, at din side er designet til at fungere på alle browsere, kan du nøjes med et stykke tekst der siger noget i retning af "Best Viewed With Any Browser" eller "Viewable With Your Favorite Browser" (eller hvad du ellers måtte have lyst til at sige på Dansk eller udenlandsk). Det ville være dejligt hvis du linkede fra teksten til denne side, eller lavede din egen, så folk der havde lyst kunne få mere at vide, og eventuelt begynde at designe deres egne sider så alle kan læse dem.

Der er to gode grunde til at placere gif'en og/eller teksten på din side, hvis du designer websider, der er synlige for alle browsere:

  • At fortælle dine gæster, at du gør en indsats for at gøre din side brugbar for alle.
  • At opmuntre andre til at gøre det samme med deres egne sider.

Det er blevet foreslået at jeg skulle lave et sæt retningslinier for folk der øsker at anvende knappen på deres sider. Jeg ønsker ikke at gøre dette, da jeg ved at enhver situation er unik, og det der er helt hen i vejret på en side, er bydende nødvendigt på en anden. Jeg vil dog gerne foreslå følgende:

  • Sørg for at alle grafikfiler og client side image maps på dine sider er forsynede med "alt"-tags af hensyn til folk der browser uden brug af grafik. Og sørg frem for alt for, at alt hvad der behøves for at navigere dine sider, er læsbart for alle browsere.
  • Forsøg kun at bruge browserspecifikke tags når det er passende for dine sider - og prøv at give alternativer for folk, hvis browsere ikke forstår disse tags (dvs. hvis du bruger frames, så sørg for at bruge dem fordi de tilfører din side værdi, ikke bare fordi det ser sejt ud, og giv folk hvis browser ikke forstår frames, et <noframes>-alternativ.)
  • Undgå at overplastre din side med grafikfiler - hvis du har brug for dem til at forbedre din sides udseende, eller de er en vigtig del af indholdet på din side, så gør det, men forsyn img-tags'ene med height og width angivelser, så de ikke forsinker downloadingen og sørg for at holde dem så små som muligt.
  • Brug så vidt muligt korrekt HTML. Besøg W3C Validator og få feedback på din brug af HTML. Jeg ved godt, det er svært at holde styr på, hvad der er korrekt HTML med alle de særlige tags det vrimler med ude i Cyberspace, men gør dit bedste, og hvis nogen er så venlige at påpege ukorrekt HTML på dine sider, så prøv at rette det.
  • Vær forsigtig med at bruge tables for at få din side til at se "helt rigtig" ud i en bestemt browser. Det ser som regel absolut rædselsfuldt ud i andre browsere - specielt i dem der ikke understøtter tables. Hellere end at designe dine sider til en specifik browser og layout, og derpå tilføje hjælp til andre browsere, bør du starte med at designe din side med henblik på indholdet, og først derefter bekymre dig om layoutet.

Dette var blot nogle få tips om hvordan du kan gøre dine sider mere venlige overfor andre. Jeg håber du vil melde dig under fanerne i kampen mod browserspecifikt web design.

Du er velkommen til at sende spørgsmål, kommentarer, og forslag til campaign AT anybrowser DOT org (på engelsk, tak).

Oversat af Jesper Juul Keller, København