Optimitzat per a qualsevol navegador - Campanya per a una WWW no específica

Modificat per última vegada el 12 d'octubre de 1997

Nota: Aquesta pàgina va ser escrita per Cari D. Burstein (i traduïda l'octubre del 1997 pel Roger Trias) per a expressar el sentiment darrera la campanya "Optimitzat per a qualsevol navegador". Si has arribat aquí des d'una pàgina amb el text o el logo "Optimitzat per a qualsevol navegador", vol dir que l'autor de la pàgina està d'acord amb aquesta campanya i participa en l'esforç per a evitar dissenys de pàgines específiques per a certs navegadors. Més avall pots trobar més informació sobre tot això, i veure si tens ganes de participar-hi.

"Tothom que enganxa una etiqueta del tipus 'aquesta pàgina està optimitzada pel navegador X' en una pàgina Web sembla que demani a crits tornar als vells temps, abans de la Web, quan era pràcticament impossible llegir un document escrit en un altre ordinador, amb un altre processador de textos, o en una altra xarxa."
  -- Tim Berners-Lee a Technology Review, juliol del 1996

Si has arribat a aquesta pàgina, probablement sentis curiositat pel botó "Optimitzat per a qualsevol navegador" que hi ha. L'explicació és aquesta: Estic molt en desacord amb la tendència actual de dissenyar pàgines web només tenint en compte navegadors específics, i ignorant els altres. És molt molest visitar una web i trobar-se que se me'n fa fora fins que hi torno amb el Netscape o l'Internet Explorer. També és molt molest visitar webs que sí que et permeten entrar-hi amb qualsevol navegador, però que fan un ús intensiu de les funcionalitats que només alguns navegadors populars implementen, o bé que ignoren els navegadors que treballen només amb text.

M'agradaria canviar això. Ja sé que no puc canviar el món tot sol, però cada gra de sorra compta, i aquest és el meu granet de sorra a favor d'una World Wide Web independent de plataformes, i no específica per cap navegador. Per això faig servir el botó "Optimitzat per a qualsevol navegador", per a remarcar que intento que les meves pàgines web puguin veure's en tots els navegadors, i siguin plenament funcionals. Algunes pàgines tenen millor aspecte en alguns navegadors que en d'altres, però totes s'haurien de poder llegir amb qualsevol navegador. Intento utilitzar funcionalitats pròpies de navegadors específics d'una manera adequada, i només si tinc una bona raó per a fer-ho; en els casos en què utilitzo programació específica de navegadors, com ara mapes d'imatge, 'frames', Java, ..., he fet tot el que he pogut per a donar alternatives per als navegadors que no la suporten. Sisplau, fes-me saber si et trobes alguna cosa en les meves pàgines que no funciona en el teu navegador (digues-me quin navegador fas servir, i què falla exactament) i intentaré arreglar-ho.

Convido tothom que vulgui afegir-se a aquest esforç a seguir endavant i a fer servir en les seves pròpies pàgines el gràfic que he fet per a la meva web, o a fer servir un dels diversos gràfics fets per altres participants en aquesta campanya. Si tens ganes de crear altres gràfics, fes-ho (i fes-me saber si puc posar-lo a disposició de qui vulgui fer-lo servir). No sóc un artista gràfic, i ja sé que el que he fet jo no és cap meravella. Preferiria que enllacessis el gràfic amb aquesta pàgina per tal que la gent sabés de què va tot, o bé que fessis la teva pròpia pàgina sobre aquesta campanya, però si prefereixes no fer-ho també m'està bé.

Aquí tens un exemple html que pots fer servir (amb els canvis adequats), si vols:

<p"><a href="http://www.anybrowser.org/campaign/"> <img src="cami-al-grafic/nom-del-grafic" width="amplada-en-pixels" height="alcada-en-pixels" alt="Optimitzat per a qualsevol navegador" /></a></p>

Nota: Hauries de triar un gràfic de la pàgina gràfics "Qualsevol navegador", copiar-lo al directori de la teva web i modificar aquest fragment de codi segons la teva configuració i el gràfic que hagis triat.

Si prefereixes no incloure cap gràfic, però vols que es sàpiga que la teva pàgina està dissenyada per a funcionar amb qualsevol navegador, pots afegir simplement un enllaç textual que digui alguna cosa com ara "Optimitzat per a qualsevol navegador" o "Es pot llegir amb el teu navegador preferit". Estaria bé que ho enllacessis a aquesta pàgina, o bé que escrivissis la teva pròpia pàgina descrivint la campanya, de manera que la gent que vulgui pugui trobar-hi més informació, i potser dissenyar les seves pròpies webs de manera que sigui llegibles per tothom.

Hi ha dues raons principals perquè posis el gràfic i/o el text a la teva web, si fas pàgines que funcionen amb qualsevol navegador:

  • Fer saber als teus visitants que fas un esforç per a fer que tothom pugui fer servir la teva web.
  • Animar la gent a dissenyar les seves webs de manera que siguin accessibles per tots els navegadors.

He escrit una Guia de disseny de "sites" accessibles on es tracten aspectes de l'accessibilitat de pàgines web i s'explica com fer la teva pàgina el màxim d'accessible. No t'oblidis de consultar també les webs llistades a sota per a més informació.

Si et trobes amb webs que no són accessibles i voldries animar-ne els gestors a fer-la llegible amb qualsevol navegador, una bona idea seria enviar-los un missatge. Aquí trobaràs algunes cartes d'exemple.

Espero que t'afegiràs a l'esforç per a evitar disseny de webs per a navegadors específics!

Si tens cap pregunta, o vols fer cap comentari o suggeriment, fes-m'ho saber a campaign AT anybrowser DOT org.

Traduït de l'anglès per Roger Trias