Страницата е оптимизирана за всеки браузър< -Кампания за WWW, независима от типа на браузъра

Страницата е актуализирана за последен път на 6 януари 1998 г.

Заб: Тази страница е написана от Cari D. Burstein за да изрази съображенията, довели до кампанията "Страницата е оптимизирана за всеки браузър". Ако сте стигнали дотук, като сте проследили връзка от страница с графика или текст на "Страницата е оптимизирана за всеки браузър" това означава, че авторът на страницата е съгласен с идеите на кампанията и взема участие в общото усилие да се преборим с уеб-дизайна, зависим от конкретни браузъри. По-надолу може да прочетете повече информация за да разберете за какво се отнася всичко това, и да видите дали искате да вземете участие.

"Всеки, който тупне етикет "Тази страница се наблюдава най-добре с браузъра Х" на уеб-страница явно мечтае за лошите стари времена, преди да се появи Мрежата, когато човек нямаше почти никакъв шанс да прочете документ, написан на друг компютър, с друга програма, или в друга мрежа. "
  -- Tim Berners-Lee в списанието Technology Review, Юли 1996

Щом сте дошли до тази страница, сигурно ви интересува бутона "Страницата е оптимизирана за всеки браузър" на нея. Ето обяснението ми. На мен не ми харесва настоящата тенденция уеб-страниците да се разработват само за един вид браузър, а всички други да се игнорират. Много се дразня, когато посетя някоя страница и тя откаже да ме допусне, докато не се върна с Netscape или Internet Explorer. Дразни ме също, когато ходя на страници, които те допускат независимо от браузъра, но залягат здраво на етикети, поддържани само от някои браузъри, или забравят за поддръжката на текстовите браузъри.

Искам тази тенденция да се промени. Знам, че сам човек не може да промени Мрежата, но колкото и малко да е - все е за добро. Това е моят глас за Мрежа, независима от платформата или браузъра. Затова слагам бутона "Страницата е оптимизирана за всеки браузър", за да подчертая, че се опитвам моята страница да се вижда и да работи нормално с който и да е браузър. Някои страници могат да изглеждат по-добре с едни браузъри, отколкото с други, но все пак се четат от всички. Опитвам да изполвам етикети, зависими от браузъра, по подходящия начин, и то само когато има много наложителна причина те да бъдат използвани. В случите, когато използвам зависимо от браузъра програмиране, например image maps, рамки, Java, и т.н., се старая да оставя алтернатива за браузъри, които не ги поддържат. Моля, пишете ми, ако по моите страници срещнете нещо, което не работи с вашия браузър (уточнете какво използвате и какво не е проработило) и ще се опитам да го поправя.

Искам да поканя всеки, който иска да се присъедини към това усилие, да копира създадената от мен графика от моята страница, или да използва някоя от графиките, предоставени от други участници в кампанията. Ако имате желание, направете и вие графика! (и ми пишете, ако искате да я предоставя за общо ползване). Аз не мога да рисувам добре и знам, че може да се направят и по-добри графики от моята. Ще бъде добре, ако на вашите страници сложите не само графиката, но и връзка към тази страница, така че хората да научат за какво става дума. Може да направите и ваша страница с обяснения (а може и да не направите...).

Ето примерен html код, който можете да използвате (с подходящи промени), ако искате:

<p><a href="http://www.anybrowser.org/campaign/"> <img src="път към файла/име на файла" width="ширина на графиката в пиксели" height="височина на графиката в пиксели" alt="Страницата е оптимизирана за всеки браузър" /></a></p>

Заб: Трябва да изберете някоя от графиките от страницата с графики на "Всеки браузър", да я копирате във вашата директория, и да промените горния код съобразно с вашите настройки и графиката, която сте избрали.

Ако не желаете да показвате графика на страницата си, но все пак искате да покажете на хората, че страницата ви е оптимизирана за всеки браузър, може да добавите към нея текстова връзка. Сложете нещо в смисъл "Страницата е оптимизирана за всеки браузър" или "Страницата може да се гледа с ВАШИЯ любим браузър" (или каквото друго решите да кажете). Ще бъде добре, ако сложите връзка към настоящата страница, или създадете ваша страница с обяснение за кампанията - така хората ще могат да намерят повече информация, и може би ще започнат да правят страниците си така, че да може да ги чете всеки.

Има две основни причини да добавите графика и/или текст на вашата страница, ако създавате страници, оптимизирани за всеки браузър:

  • Така ще съобщите на посетителите си, че правите опит страницата ви да бъде използваема от всеки.
  • Ще подтикнете други хора да създават страници, използваеми от всички.

Може да проверите Accessible Site Design Guide, където са разгледани въпроси по достъпността на уеб-страниците и как да направите страницата си възможно най-достъпна. Също така проверете и изброените по-долу места, за да получите повече информация.

Ако попаднете на страници, които не са достъпни, и искате да ги подтикнете да се променят и да станат използваеми със всеки браузър, добра идея е да има напишете писмо. Тук има някоипримерни писма.

Надявам се да се включите в борбата срещу уеб-дизайна, зависим от конкретни браузъри.

Ако имате въпроси, коментари или предложения, пишете (на английски) на: campaign AT anybrowser DOT org.

Translation courtesy of: Pavel Kalinov